Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A reiki története-Usui

2010.06.18

http://homepage.ntlworld.com/shubniggurath/Graphics/Usui.jpg

Jócskán benne járunk az 1800-as évek második felében. Japánban, Kyotoban, egy keresztény egyetemi szemináriumon vagyunk. Az egyik hallgató kérdéseket intéz az oktató szerzeteshez. Azt firtatja, képes-e pusztán a Bibliában foglaltak alapján hinni Jézus csodatételeiben. Az igenlő válasz hallatán többen is Jézus kézrátételes gyógyításáról, annak módszeréről faggatják. A hallgatók szeretnék saját szemükkel látni, ha lehet, meg is tanulni ezt. Hiszen az apostolok is gyógyítottak... Ha igaz az, amiről a Bibliában olvashatnak, akkor annak ma is nyoma kel, hogy legyen...
Dr. Mikao Usuit, a keresztény egyetemi szerzetes-tanárt igen mélyen érintette ez a kérdéskör. Be kellett látnia, hogy nem tudja a választ hallgatói kérdésére. Ezért komoly döntésre szánta el magát: elindul a válasz keredésére, s amíg meg nem leli, feladja munkáját a kyotoi egyetemen. Elutazott Amerikába, évekig kutatta a fellelhető vallási anyagokat, a cél érdekében még kínaiul és szankszritül is megtanult. A chikagoi egyetemen kutatásai elismeréseképp díszdoktorrá is avatták, de a keresett választ, Jézus és az apostolok kézrátételes gyógyításainak kulcsát csak nem lelte meg. Hazájába visszatérve, s rengeteg csalódás után végül egy kolostor apátja segítségével szankszkrit pergamenekre lelt. Ezek az isteni energiával való gyógyításról tartalmaztak leírásokat, s abban fontos szerepet játszó szimbólumokat. Igen ám, de hiányzott még valami: a lényeg, az, amitől mindez működik, hat, élővé, kivitelezhetővé válik. Az apát azt tanácsolta neki, hogy menjen fel a Kuriyama szent hegyre, s ott böjtölve, meditálva keresse a megoldást.
Dr. Mikao Usui így is tett: 21 napig böjtölt és meditált a Kuriyama szent hegyén, amikor is a 21. napon, még napkelte előtt, egy fénysugarat vett észre. Ez a fénysugár sebesen közeledett feléje, elérte, hatalmas erővel behatolt homlokcsakrájába. Sorra látta felvillanni maga előtt a korábban már megismert szimbólumokat és érezte, hogy azok beleégnek tudatába, energiatestébe. Úgy érezte, mindez néhány percig tartott csupán, de amikor körülnézett, észrevette, hogy hanyatt fekszik, s a nap már magasan jár az égen. Rájött, hogy transzálapota jónéhány órán át tartott. Testét-lelkét átjárta az öröm érzése: tudta, hogy megtalálta a keresett kulcsot, a megoldást, hallgatói kérdésére a feleletet.
Boldogan, feltöltődve vágott neki a hegyről lefelé vezető útnak. Nagy örömében talán figyelmetlenné vált kissé, mert útközben belerúgott egy kőbe, mely felsértette a lábát. A fájdalom és a vérzés hatására ösztönösen odakapott, s láss csodát: a sebre szorított kézből áradni kezdett a reiki-energia, megszűnt a fájdalom, csillapodott, majd elállt a vérzés.
A hegyről leérve, az apátsághoz visszavezető úton megállt egy fogadónál, hogy egyen valamit. Amíg az ételt készítették számára, látta, hogy szobájából kisírt szemekkel, felduzzadt arccal jön ki a fogadós lánya. Dr. Mikao Usui megkérdezte a leányt, hogy mia baja. Megtudta, hogy fáj, begyulladt a foga. Usui megkérdezte a lányt, megengedi-e, hogy kezeit az arcára tegye. Az igenlő választ követően a Dr. Mikao Usui kezeiből áramló gyógyító isteni energia hatására megszűnt a lány fogfájása s a gyulladás is lohadni kezdett.
A kolostorba visszatérve betegen találta az apátot, de a Dr. Mikao Usui kezeiből áramló isteni energia őt is meggyógyította. Úgy döntöttek, reikinek nevezik el ezt az energiát, ezzel is hangsúlyozva annak isteni eredetét és harmóniát teremtő mivoltát.
Korábbi céljait, elgondolását tekintve vissza kellett volna térnie az egyetemre, hogy ott folytassa oktatói munkáját. Usui azonban úgy érezte: az általa megkapott isteni ajándék kötelezi őt arra, hogy azokon segítsen, akik a legjobban rászorulnak. Évekig ingyen gyógyította a Kyoto nyomornegyedében élő betegeket, koldusokat, szegényeket. Csakhogy egy idő után azt vette észre, hogy a gyógyultan távozó, új életet kezdő, munkát vállaló emberek többsége visszatér Kyoto peremére, s tovább éli az ottani koldusok, szegények életét. Hiába faggatta azonban a visszatérőket. Épkézláb válasz csak egy kínálkozott: túl nehéz a munkás, felelősségteljes élet, egyszerűbb, könnyebb így élni, elhárítani a felelősséget sorsukért.
Dr. Mikao Usui rádöbbent arra, mennyire fontos az adok - kapok egyensúlya, s hogy az igazi gyógyulás a páciens felelősségvállalásával jár együtt. Munkásságában így egyre nagyobb szerepet szánt a reiki oktatásának, s annak, hogy tanítványai éljék is a reikit. Ennek érdekében alkotta meg a reiki életszabályait. Nem tanított kézpozíciókat: arra törekedett, hogy tanítványai értsék, érezzék, hova akar áramlani a reiki. Amikor Dr. Mikao Usui érezte, hogy közel van halála órája, utódjául Dr. Chujiro Hayashit tette meg.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.